To be fair or not to be… That is the question

Stel, je loopt in de stad en struint een paar winkels af op zoek naar een nieuwe trui. Je weet dat niet alle kleding even eerlijk gemaakt wordt en je hebt misschien wel gekeken naar eerlijke kleding. Maar als je dan zo door de stad loopt, kan de vraag je bekruipen: “Hoe weet ik nou of mijn kleding eerlijk is?” Dat is een hele terechte en herkenbare vraag, die ik mezelf veel gesteld heb en vaak gehoord heb. Dan klinkt deze vraag: “Ik koop duurdere kleding, dan is deze toch wel eerlijk?”. Helaas, deze regel gaat zeker niet altijd op. En dus vraag je je af waar je dan wel eerlijke kleding kunt kopen. Daarover gaat deze blog!

Helaas is het zo dat kleding vaak niet eerlijk en biologisch wordt geproduceerd. Dat betekent dat de hardwerkende katoenboer te weinig loon krijgt voor het werk dat hij verricht. Of de katoenplukker die dagenlang zwaar werk doet in de hitte krijgt te weinig betaald om normaal van te kunnen leven. En dan zijn er nog de vaak giftige stoffen die hij moet gebruiken om katoenplanten te bewerken voor een optimale oogst. Slecht voor zijn longen én voor de planten en bodem. De fabrieksarbeider werkt onder slechte omstandigheden (maakt lange dagen met weinig pauze en vrijwel geen goede secundaire arbeidsvoorwaarden) tegen een veel te laag salaris. Als je dit voor je ziet, rijst de vraag: wil je dit in stand houden of moeten we niet iets anders willen?

De situatie is schrijnend, dat klopt. Dat betekent dat er veel ruimte voor verbetering is! Wat kun jij doen? En hoe kom jij erachter dat jouw kleding wel eerlijk is? Daar helpen deze keurmerken je bij.

  • De Fairwear Foundation is een goed keurmerk dat regelmatig kledingmerken en fabrikanten controleert, en zich daarbij focust op eerlijke arbeidsomstandigheden. Als je kleding dit keurmerk heeft, dan weet je dat de arbeidsomstandigheden goed zijn geweest. Je vindt dit keurmerk in het label van kleding. Voor meer informatie over de fearwear foundation kijk eens op; http://Www.fairwear.org
  • Een ander belangrijk keurmerk is van GOTS (Global Organic Textile Standard). Dit keurmerk is ontwikkeld om biologisch katoen en andere biologisch geteelde vezels verder te produceren tot een duurzaam kledingstuk of textiel. Dit keurmerk stelt bijvoorbeeld strenge eisen aan fabrieken rondom het gebruik van schadelijke chemicaliën. GOTS kijkt ook naar arbeidsomstandigheden, gebaseerd op de normen van de International Labour Organization. Het mooie aan GOTS vind ik dat ze de hele keten controleren, van het begin van de katoenboer tot en met de verkoper van kleding. Ook GOTS kun je tegenkomen in labels van kleding. Voor meer informatie over het GOTS keurmerk kijk eens op http://Www.global-standard.org

Zelf probeer ik al lange tijd duurzame kleding te kopen. Ik merkte dat er weinig aanbod is voor mannen en bovendien is het erg prijzig. Dus niet erg toegankelijk. Daarom ben ik gestart met J54, een eerlijk en duurzaam kledingmerk voor mannen. Deze kleding is gemaakt van biologisch katoen met milieuvriendelijke watergedragen GOTS inkten én draagt het Fairwear keurmerk. Zo bied ik een alternatief voor de bewuste man die ook wil bijdragen aan een eerlijkere kledingindustrie.

Interesse in duurzame kleding? Kijk in de shop op www.j54.nl

Ons verhaal