Duurzame bedrijfskleding, kan dat?

Duurzame bedrijfskleding. Kan dat….? Ja, dit kan. Hoeveel medewerkers in Nederland dragen kleding van het bedrijf? Hoeveel organisaties werken of verkopen promotionele kleding? De laatste informatie die ik hierover vond, heeft het over meer dan 7 miljoen mensen. En hoe zou het zijn als die 7 miljoen kledingstukken, eerlijke en duurzame kledingstukken zijn? Daarmee kunnen we grote impact kunnen maken.

Partnership J54 en IJM

Partnership J54 en IJM: bevrijd moderne slaven uit de kledingindustrie Sinds 2020 is J54 business partner van IJM, een organisatie die zich inzet tegen moderne slavernij. Ook tegen gedwongen arbeid in de kledingindustrie. Dat doen ze door onder andere bevrijdingsacties: gerichte acties waarin mensen worden bevrijd uit de plek die hen gebonden houdt. In 2020 vond er zo'n bevrijdingsactie plaats: IJM bevrijdde 150 meisjes en vrouwen uit een kledingfabriek in Bangalore, India. J54 staat voor eerlijkheid en recht in de kledingindustrie. Wij dromen van een wereld waarin geen slavernij meer is. Het werk dat IJM doet past dus goed bij ons. Daarom deden we een donatie waarmee IJM de bevrijdingsactie kon financieren.

WAAROM DUURZAME KLEDING?

Je loopt door de winkelstraat. Je zoekt online nieuwe kleding. Waar selecteer jij je kleding op? Vaak kijken we of iets mooi eruit ziet, past bij ons en ook bij ons lichaam. Een nieuw shirt is makkelijk besteld en gekocht. Maar, hoe vaak vraag jij je af waar je kleding vandaan komt? Hoe het productieproces eruit ziet en hoe jij dat beïnvloedt met je aankoop? En of je kleding ook duurzame kleding is?

Nieuwsbrief #2

Nieuwsbrief #2 - december 2019 Weet je nog? Het was hartje zomer -nu alweer 5 maanden geleden- dat we het kledingmerk inJ54 lanceerden. Inmiddels lopen al heel wat mensen rond in een kledingstuk van J54. We zijn heel blij met iedereen die J54 een warm hart toedraagt en een eerlijk kledingstuk heeft besteld. Zo vlak voor het einde van een bijzonder jaar voor ons, is het tijd om jullie weer ’s bij te praten.

J54 levert een bijdrage aan een radio uitzending over duurzame kleding

Zaterdag 23 november 2019 schoof ik aan in de studio bij de lokale radiozender Golfbreker in Amersfoort. In het item "Golfbreker duurzaam" werd gesproken over eerlijke kleding. Ik sprak mee over duurzame kleding. Ben je benieuwd naar de uitzending? Luister hieronder naar het fragment (15 minuten).

Duurzame en eerlijke kleding kopen. Hoe doe je dat?

To be fair or not to be… That is the question. Stel, je loopt in de stad en struint een paar winkels af op zoek naar een nieuwe trui. Je weet dat niet alle kleding even eerlijk gemaakt wordt en je hebt misschien wel gekeken naar eerlijke kleding. Maar als je dan zo door de stad loopt, kan de vraag je bekruipen: “Hoe weet ik nou of mijn kleding eerlijk is?” Dat is een hele terechte en herkenbare vraag, die ik mezelf veel gesteld heb en vaak gehoord heb. Dan klinkt deze vraag: “Ik koop duurdere kleding, dan is deze toch wel eerlijk?”. Helaas, deze regel gaat zeker niet altijd op. En dus vraag je je af waar je dan wel eerlijke kleding kunt kopen. Daarover gaat deze blog!

Persbericht: Lancering nieuw kledingmerk J54 voor mannen

Nieuw duurzaam kledingmerk voor mannen: eerlijk én betaalbaar! Amersfoort, augustus 2019 – Sinds deze zomer is Nederland een duurzaam kledingmerk rijker. En wel een eerlijk kledingmerk dat zich op mannen richt, en dat is vrij uniek. Het doel van kledingmerk J54 is eerlijkheid en recht brengen in de kledingindustrie door duurzame kleding toegankelijk en betaalbaar te maken voor mannen.

Nieuwsbericht in het AD, Amersfoortsecourant

#033 | Johan Bonte (38) lanceert met J54 een ‘eerlijk’ kledingmerk voor mannen, dat ook nog betaalbaar is. Met zijn eigentijdse shirts en truien wil de Amersfoorter ‘een geluid van recht’ laten horen in de kledingindustrie. Lange tijd kocht Johan Bonte kleding zonder al te veel over de herkomst ervan na te denken. Ergens in zijn achterhoofd was er wel dat vragende stemmetje: is dit wel eerlijk geproduceerd? Maar zoals zoveel mensen die van een mooie outfit houden en hun kledingkast regelmatig verversen, ging hij toch steeds overstag. Zit goed, oogt mooi: meenemen dus!

Ga naar de bovenkant