Waarom duurzame kleding? 3 belangrijke redenen.

 

Je loopt door de winkelstraat. Je zoekt online nieuwe kleding. Waar selecteer jij je kleding op? Vaak kijken we of iets mooi eruit ziet, past bij ons en ook bij ons lichaam. Een nieuw shirt is makkelijk besteld en gekocht. Maar, hoe vaak vraag jij je af waar je kleding vandaan komt? Hoe het productieproces eruit ziet en hoe jij dat beïnvloedt met je aankoop? En of je kleding ook duurzame kleding is? Niet vaak, schat ik zo in. En dat is heel logisch. Want wat heeft jouw aankoop te maken met het productieproces als geheel? Toch veel. Jouw aankoopgedrag is van onschatbare waarde.

 

De realiteit is dat jouw aankoopgedrag van onschatbare waarde is om iets te kunnen betekenen in de productieketen in de kledingindustrie en om deze te veranderen. Maar de vraag is, waarom is dat nodig of waarom zou je dat moeten willen? Een groot deel van de kledingindustrie, 90% zelfs, wordt niet eerlijk en duurzaam geproduceerd. De grondstoffen zijn niet duurzaam, de medewerkers worden niet eerlijk betaald. Bovendien, wordt veel kleding als wegwerpartikel ontwikkeld. Fast fashion die met een paar maanden al weer uit de winkel gehaald wordt. De aantallen kledingstukken in fast fashion zijn de laatste jaren verdubbeld. En de omlooptijd van kleding is wordt alsmaar korter. Kortom: we kopen meer, dragen onze kleren minder en doen ze sneller weg.

 

 

Kan een shirt van 5 euro wel eerlijk zijn, als je bedenkt dat voor dit geld de katoen geplukt moet worden, de grondstoffen betaald en de hele logistiek, marketing en btw en winst eruit gehaald moet worden? Wat denk je?

 

Drie redenen om duurzamer om te gaan met kleding?

 

  1. Biologisch geproduceerde katoen is voor de arbeiders veel beter dan regulier katoen. Er worden geen chemicaliën gebruikt die schadelijke impact op de arbeiders hebben. Katoenboeren en arbeiders krijgen beter betaald en leven gezonder als ze werken met biologisch katoen. Je zou kunnen zeggen dat het werken met gewoon katoen veel arbeiders ziek maakt, vanwege de schadelijke stoffen die in de productie gebruikt worden. De levensverwachting van een arbeider die niet-biologisch katoen produceert ligt aanzienlijk lager dan van degene die wel met biologisch katoen werkt.
  2. Het waterverbruik voor katoen is gigantisch! Wereldwijd zo’n 2,5% van het totale waterverbruik gaat naar de fashionindustrie. En laat nou die katoenplant vaak in gebieden groeien waar vaak niet voldoende water is. De (gemiddelde) waterhoeveelheid voor de  productie van 1 shirt vraagt 2700 liter water. Is jouw t-shirtje belangrijker dan een goed glas water voor de arbeider die er aan werkt?
  3. Met meer fast fashion wordt de afvalhoop in de wereld steeds groter. Er worden jaarlijks 100 miljard kledingstukken gemaakt, waarvan 30% rechtstreeks wordt weggegooid. Duurzame kleding kopen is de vervuilende afvalhoop verkleinen.

 

Kleding is één van de meest vervuilende industrieën wereldwijd. En die vervuiling blijft toenemen als wij fast fashion blijven kopen. Hoe zou het zijn als alle consumenten massaal zouden stoppen met de aanschaf van fast fashion? Als we eerlijke kleding –  duurzame kleding kopen, die goed is voor iedereen die ermee te maken heeft? Jouw aankoop maakt echt verschil!